2009. október 25., vasárnap

Hue egy igazi templomvaros. El is mentunk meg-
latogatni egy hires pagodat, ahol szerzetesek elnek. Naponta 3x imadkoznak, ekkor sarga ruhat viselnek, egyebkent barna ruhaban jarnak, a tanoncok pedig szurkeben. Napi 5x meditalnak. Vegetarianusok, de ehetnek tejtermekeket, mivel az nem szamit kozvetlenul olesnek. Alkoholt nem fogyaszthatnak, es nem is hazasodhatnak meg. Vallasukhoz tartozik, hogy nem lophatnak es csunyan sem beszelhetnek. Mind az apacaknak mind a szerzeteseknek le kell borotvalni a hajukat. Tanonc korukban ugyanugy jarnak iskolaba mint a hetkoznapi gyerekek, a kopasz fejuk es szurke ruhajuk viszont jol mutatja, hogy ok szerezetsek. Haziallatot tarthatnak es ugyanugy dolgoznak mint a falu tobbi lakoja: rizsfoldet muvelnek, zoldseget termesztenek, udvart takaritanak, betegekhez illetve temetesekre jarnak imadkozni.
A sok pozitiv visszajelzest es kedves hozzaszolast egy oruletes nyeremenyjatekkal szeretnenk meghalalni! A fodij egy uveg kobrapalinka, aminek eszmei erteke felbecsulhetetlen, de termeszetesen a tobb fordulo alatt sok mas nyeremeny is gazdara talal. A jatekban a regisztralt olvasoink vehetnek reszt, aki meg nem regisztralt olvaso de szeretne jatszani az regisztralja magat!!!! A megfejteseket csiliszabo@gmail.com emailre varjuk. Bekuldesi hatarido november 1. A helyes megfejok kozott sorsolunk es megirjuk a blogban a nyertes nevet es nyeremenyet.

Az elso forduloban 4 kerdesre kell valaszolni:
  1. A vietnami szerzeteseknek mi az 5 alap torvenye amit be kell tartaniuk? (Benne van a valasz a szerzetesekrol szolo cikkben)
  2. Evi hany ember hal meg vietnamban a fel nem robbant bombak es aknak altal?
  3. Hany meteres volt a aradas a tajfun utan Hoi Anba?
  4. Mit jelent a teknos, sarkany, madar szimbolum? Plussz pontokert mit szimbolizal a bambuszlevel es mit szimbolizal a palmalevel?
Ajanlom figyelmetekbe a fotoalbumunk megtekinteset, ahova most raktunk fel ujabb kepeket. Jo szorakozast!
Gondolom ti is hallottatok, hogy ugy 3 hettel ezelott volt egy nagy tajfun kozep vietnamban. Hoi An-ban kb 3 meter magas volt a viz ekkor, es ez volt itt eddig a legmagasabb vizallas. Tajfun idejen az emberek a nagyobb es erosebb kohazakba menekulnek meg, hiszen a kis badoghazakat elviszi a szel. Ennel a tajfunnal hivatalos adatok szerint kb 40 ember vesztette eletet.
A vietnami kalap keszitese is nagyon egyszeru :) A mar meglevo kalapformajukra rarakjak a kivasalt vekony palmaleveleket es azokat osszevarjak. A huei kalapok arrol hiresek, hogy ha a feny fele forditod a kalapot akkor a kalapodban latod hue nevezetessegeinek arnyekait:) Ezt ugy erik el, hogy a kalap 2 vekony retege koze berakjak a papirbol kivagott hue varosat. A kalap vizallosagat es fenyesseget pedig gyertyaviasszal garantaljak.
Igy keszitik a fustoloket. A holgy gyur egy nagy maszlagot eloszor: sarbol, vizbol, kis fuszerbol pl fahej, az illat miatt es gumibol. Majd vesz egy kis darabot es azt hosszu egyenesre gyurja, utana huz a kozepebe egy vekony bambusz szarat es mar kesz is van.
Hue varosa hires a selyemkep kesziteserol. Egyedulallo a muveszetuk, jo minosegu selyemre kulonbozo szinu selyemszalakkal alkotnak szebbnel szebb motivumokat. Egy-egy nagyobb kep elkeszitese 4-6 honapot vesz igenybe, az igazan szep munkak azok amelyen egyik oldalan sem lehet latni az elvarrasokat,nem lehet megmondani melyik is a kep eleje, ezeket vallaszto falkent szoktak hasznalni