2009. szeptember 18., péntek

No ha mar itt vagyok en is irok par sort. A kozlekedes valoban sok meglepetest rejt magaban. Ugy megpakoljak a robogokat minden foldi joval, hogy volt olyan azt gondoltam kis auto megy elottunk. Volt aki 12 meteres ujnyi vasag vashuzalokat szallitott az oldalkocsijan ugy 100 szalat amik felbe voltak hajtva persze de igy is kisebb dugo keletkezett mikor athajtott a keresztezodesen. Volt aki csak 10 zsak cementett vitt vagy rengeteg felfujt bekas heliumos lufit. Ahogy megfigyeltem azert nem dudalnak mindig csak ha zebrahoz ernek, hogy jelezzek el ne merj indulni, alamint ha valaki melle ernek, hogy a masik ra ne huzza a kormanyt, vagy ha elottuk lassan mennek es szeretnek ha lehuzodna. Vagy ha keresztezodesbe nagy sebesseggel robbanak be ilyenkor meg ozza is kiabalnak vietnamiul hogy Joovvvvvvoooookk!!
Meglepo volt hogy szinte a semit is aruljak. Peldaul egy ficko ult az ovarosi to mellett mellette egy merleg volt, hogy lemerhessed magad gondolom mereg dragan, mert ilyet meg nem lattam sehol csak reptereken, de elkerhetik az arat ha behozzak ezt a szolgaltatast a varos kozpontba. De aztan ra kellett jonom, hogy meg sem akkora business ez, tovabb haladva tobb konkurensevel is talalkoztunk. A mai terv kis varosnezes, vizi babszinhaz es megprobalom beallitani Csilit a techno tornara.
Csing csang csong mindenkinek.
Peter
Vegre megerkeztunk Hanoiba:Đ minden rendben ment, singapourban szalltunk at, aztan a visumot is gyorsan elinteztek a legfontosabb az volt h a fejenkenti 50 dollart megkapjak....
Meleg van, es a paratartalom sem kicsi:Đ kb olyan 30fok van ma. Kisbusszal hoztak be minket Hanoiba a repterrol egeszen a szallodainking.
A kozlekedes nagyon durva!! Ha az ember elozni akar, jobbra, balra fordulni, vigyazzal mert jovok akkor csak dudalnak!! 2 savos autout vit be minket a varosba, tele van kismotorral akik szinten ott mennek, ennyi kismotort eletemben nem lattam. A soforunk vegig dudalt, a masik sokkolo tenyezo, h minden iranybol a keresztezodesnel egyszerre mennek a kocsik + a gyalogosok....en oda sem mertem nezni, es peresze minenki dudal:) a hihetetlen benne h mukodik!! egy ket koccanast lattunk csak az egy nap alatt, de kis karomokodas utan mindenki megy a sajat utjan tovabb...
A regi varosnegyedben van a szallasunk...az egy gond h nincs ablakunk de legalabb csendes es tiszta a szemlyzet pedig baratsagos.
Az utcan zajlik az elet es nem all meg ejszaka sem. Mindent az utcan arulnak, ott esznek es foznek, tele van utcai arusokkal es persze mindent rad szeretnenek sozni..de azert edesek...A hazak allapota eleggge roskatag, a lelek tartja oket ossze. Tegnap este kisetaltunk az ittheni hires tohoz kis parkkal a to korul, kepzeljetek aerobik ora volt tobb helyen is, megy valami tucc tucc zene es arra nyomjak kicsiktol egeszen az idos nenigkig mindenki. Hm kivancsi vagyok a magyarok mikor csinalnanak ilyet?:Đ

2009. szeptember 15., kedd

A repjegy megvétele ment a leggyorsabban bementünk az első utazási irodába, ahol elég jó árat kínáltak, ahoz képest amiket az interneten láttunk, így rögön le is csaptunk rá. Persze meg is fizettünk a kapkodásért. Másnap cserélhettük el a napokat ugyanis azt elfelejtettük, hogy így 93 napra jönne ki az utunk hossza, ami azért gáz, mert a vízum 90 napos vagy fél éves lehet. Ha viszont fél éves akkor kb 100 fonttal több, így került sor a dátum átírásra, hozzá kell tennem, hogy a srác az irodában nagyon jó fej volt, hiszen elvileg a jegyünk nem változtatható.
A vízumot interneten intéztük, ami gyorsabb és olcsóbb megoldás, mint a követségre menni. Az ár felét neten keresztűl a másik felét a hanoi reptéren kell majd kifizetni. Ezt a Peti intézte remélem bejutunk az országba....
Az utunk idáig való elintézése kb 2 nap alatt megvolt, aztán nagy semmittevés...több mint 3 hónapon át nem csináltunk semmit... Jobban mondva igen.. Felmondtuk a lakásunkat, ami nem is volt olyan egyszerű a felmondási idő, ugyanis itt Londonban a beköltözési időtől számított 8 hónap nem 6, ahogy egyébként a szerződésben áll, jó tanács mindig olvassátok el a kisbetűs részt ha lakást béreltek! Aztán jött egy sokkal komolyabb gond, begyulladt az achilles inam, nem tudom volt e már valakinek, de senkinek nem kívánom. Május elején történt és szeptemberig nem sokat tudtam járkálni, az első hónapban lábra állni is alig bírtam, aztán bicegtem...az itteni orvosok meg adtak fájdalomcsillapitót rá és ezzel le is tudtak....no de a lényeg, hogy most már sokkal jobban van a lábacskám és remélem bírni fogja az utat.
2 nagy hátizsákot viszünk, kevés cuccot, hiszen kint elvileg minden olcsó, meg kinek van kedve annyi mindent cipelni. Szállást csak az első 2 napra foglaltunk le, hallgatva többek javaslatára, jobb ha az ember látja amit lefoglal hiszen a választék is bő lesz.
1 hete megkötöttük a biztosítást is, akartunk külön a kameráknak is de persze olyat nem lehetett.
Ja igen és beoltattuk magunkat. A szükséges oltások: Hepatitis A és B, tetanusz, tífusz, veszettség, sőt még malária gyógyszerünk is van ha netán fertőzött területre kerülnénk.
2 nappal ezelőtt tönkre ment a laptop, nem akartam elhinni, hogy pont az idnulás előtt... de hál égnek máma sikerült kicserélni a merevlemezt...Mindketten felmondtunk a munkahelyünkön. Sokan persze furcsálták, kissé merésznek tartották a döntésünket, de hát mindenki saját életének a kovácsa és ugyebár az élet akkor szép és teljes igazán, ha az élményekben gazdag...
Végre elérkezett a várva várt szeptember és már csak egy nap van a 3 hónapos vietnámi kalandozás előtt. Hihetetlen. Ha belegondolok mennyire vártam már, hogy valami új történjen... és ha az is eszembe jut, hogy mennyi mindent kellett elintézni, hogy idáig eljussunk...
Az ötlet, hogy elmenjünk "kirándulni" az már régóta érlelődött. Mondjuk én szívesebben mentem volna fél évre vagy még akár tovább is...de hát azt anyagilag már nem engedhetnénk meg magunknak, aztán ki tudja, lehet, hogy ez a három hónap is sok lesz és majd alig fogom várni, hogy ismét otthon lehessek.
A kontinens választása könnyedén ment, hiszen mindkettőnket a Földnek az a része érdekli a legjobban. Peti már több országban járt Ázsiában, így azok mind kiestek a választásunkból. Nem szeretnénk annyira turisták által elözönlött országba sem menni, de azért persze mégis meleg hely legyen és az sem árt ha olcsó, no így esett a választás Vietnámra.