2009. október 16., péntek

Vietnam olyan, mint a legtobb arab orszag: alkudozni kell!!! Ha nem alkudsz, akkor egyszeruen hulyenek neznek, es boldogan eladjak neked csilliardos aron a termeket.
Mar egy honapja barangolunk Vietnamban, de meg mindig csapdaba esunk a kulonbozo kis trukkeik miatt.
Tegnap tortent velunk ittletunk legszemetszurobb atverese. Egesz napos varosnezes utan teleaggatva cuccainkkal, hulla faradtan, elhataroztuk, hogy a hazafele riksazni fogunk. Kierkezve a templom varosbol mar egy tucatnyi riksas rohant felenk, hogy ok legyenek a szerencsesek akiknek meg kora este is penz uti a markat. - do you want a ride?Riksa, Riksa!! sikongattak felenk. Eszre sem vettuk es mar menni is alig birtunk ugy korul alltak minket. Egy idosebb pasas, aki jol beszelt angolul azt mondta, hogy egy "csekely osszegert" elvisz minket! - 200.000 dong and I will take you! -hm ez nagyon gyanus volt nekunk, hiszen 60.000 dongert mar kiberelhetsz egesz napra egy motort. Az o valasza erre- ok, ok adjatok 180.000 dong-ot es elviszlek mindkettotoket!- hm, ez meg mindig nagyon sok valaszoltuk mi - ok, ok 80.000 te es 80.000 a baratod! - itt elkezdtunk nevetni, hogy ez meg mindig tul sok nekunk, inkabb gyalogolunk. Megemlitenem peti nagyon jol jatszotta a szerepet, meg en is elhittem a vegen hogy gyalog megyunk haza:) Az alkudozas igy folyt korulbelul 10 percig, o mindig tul nagy osszeget kert, ami nekunk tul sok volt...A kis ravasz pasas minden cselt bevetett,hogy atverhessen minket, de mi alltuk a sarat. A vegen sikerult lealkudtunk 30.000. Ebben a haverja is segitett, aki azt mondta, hogy o bizony elvisz minket annyiert, persze erre a kis baratunk is engedett es vegre kotelnek allt. Alku megkotve. Vigyorogtunk az uton ezerrel milyen ugyesek voltunk es vegre nem vertek at minket. A szallasunkra erve, en gyorsan elmentem penzt valltani, ezalatt peti megkerdezte a pasit no jo most igy kettonk kozott mennyibe kerul igazibol ez az ut? Valasz: 15.000 dong!!!!!!! Epp ekkor erkeztem vissza, kezebe nyomtuk a 30.000 mire o teljsen artatlan arccal igy szolt -Bonus????? Ha, ha, ha ezek utan meg volt kepe bonuszt kerni, igy is dupla arat fizettunk, de neki az se lett volna eleg, pedig 100%-os hasznot hoztunk neki. Tanulsag: amikor mar azt hiszed tok jol lealkudtad az arat, no onnantol kezdve kene igazsag szerint elkezdeni alkudnod!!!

2009. október 12., hétfő

Utunk során egyre több érdekességbe bukkanunk, és folyamatosan az jár az eszünkbe, hogy mennyire más világba is csöppentünk. Míg Magyarország népessége folyamatosan csökken, itt szinte minden 10. nő terhes, tucatnyi gyerek játszik az utcán, és egy családban nem ritkaság az 5-6 gyerek. Amint besötétedik, a nők pizsamába bujnak és ugy folytatják minden napi munkájukat. Már készül a képsorozat a pizsi divatból. Azt is hallottuk, hogy nem ritkaság a kutya az étlapon, én még ezzel nem találkoztam, de azt sikerült megállapítanom, hogy csupán egyfajta kutyus, egy farkasféle ugat errefelé. A kutyák helyett a macskákat tartják pórázon.
A pincérek eléggé feledékenyek, rendelhetsz kedved szerint de, hogy ténylegesen mit kapsz, az már más tészta, a jó része az, hogy éhesen nem távozol az asztaltól. Szalvétát nem nagyon ismerik, ehelyett WC papír van betekerve egy kis tasakba. Papírzsepiként csupán egy vékony papírszalvéta félét használnak, ami kb egy fél orrfujásra elegendő.
Azt már említettük, hogy az utcán árulnak mindent. Láttunk már kacsa, csirke eladást. A kis állatok ott kuksolnak a bicikli összeeszkábált ketrecében. Van bicikli trafikos is hatalmas hangfallal, üvölt belőle a tucc-tucc zene, és csupa hasztalan dolgot árul. Számukra szinte semmi sem szemét, mindent próbálnak újra felhasználni: üres kartondobozok, hungarocelek, rozsdás vashegyek. A propaganda szöveget nyomatják reggel es este az utcai hangszórókból. Autok alig vannak, itt a motorozás a divat no meg a biciklizés, a második legnépszerűbb négykerekű a teherautó, ide-oda szállítanak mindenfélét.
Mindezek a furcsaságok ellenére, az emberek teljes békésségben élnek, végzik a mindennapi tennivalójukat, és csak mosolyognak mindenen. Azt hiszem ők csinálják jól.


Tegnam a Cuch Pung nemzeti park volt teriteken. Kora reggel mar izzitottam is a vasat, a park 60km-re volt a szallasunktol. Eros volt a forgalom, autok szinte semmi, csak kamionok, koszallito teherautok meg rengeteg biciklis, robogos. Kicsit ugy ereztem magam mit egy szamitogepes jatekban, barki barhonnan johet es jon is, pl motoros lazan szembe, biciklis oldalrol kamionos is atvag siman az uton flegman nyomva a dudajat. Kozben mindenfele dolgokkal probaljak a figyelmememet elterelni pl robogo hatso ulesere pokkal odaerositett bontott diszno, vagy 3 db porkolt malac, vagy 5 fos csalad, vagy csak egy bananfa keresztbe. Kozben Csili sikonyal hatul hogy lassabban, persze hasztalan, nem hallok semmit mert hangosan dudolom a Night Rider zenejet. A parkban a jarmuforgalom helyet az allati forgalomra kellett figyelnem. Az erdekesebbek kozul talan erdemes kiemelni a lassitst, jobbrol jaguar atvonulas varhatot, vagy a bivaly atvonulasossat. De a legerdekesebb a felkialto jeles atvonulasos tabla volt, itt mar tenyleg lassan mertem csak menni, nehogy ranktaposson egy golem :)
A parkban meglatogattuk Vietnam egyeduli majom rehabjat. 150 maki elvezi a termeszet kozeli lakohelyet. A tobbseg kolonbozo fajta gibbon, akik serulten kerulnek ide, vagy itt paroztatjak oket. Sajnos a teknocos rehabba nem tudtunk bemenni, mert atepites alatt van, de tettunk egy hatalmas setat az erdoben, majdnem atertuk a legoregebb fat es fotozkodtunk krokodilokkal is.

Nehany napja is van annak mar, hogy elhagytuk Cat Ba szigetet. Del fele indultunk Ninh Binh-be. Maga a varos cseppet sem vonzo, annal inkabb a kornyekbeli latnivalok. Tam Coc 15 km-re van, gyorsan robogora pattantunk, hogy meg sotetedes elott odaerhessunk. Egy kozepes kiepitett tavon sok kis csonak varta a turistakat. A to korul hatalmas kup szeru sziklak tornyosultak. A jegy 2 oras csonakazasra szolt, 2 evezost kaptunk az egyik csili mellett lapatolt a masik a hatso ulesen ult es a labaval evezett, ugy mint amikor a levegoben biciklizunk. A tavat elhagyva ateveztunk egy kis vizi falun, majd a szeles kanyonban ringatoztunk tovabb. Mikor ugy tunt mar, hogy a sziklak vegleg korbeoleltek, evezoseink mindig talaltak egy barlangot amin keresztul ujabb meseszeru helszinre kerulhettunk. Szinte mar filmszeru volt ahogy a barlang vegenel utolso erejevel betuz a lenyugvo nap. A barlang szajanal oreg indas fak alatt att madarak csiripelnek, csend van sehol egy turista, miv otlunk az utolsok. A parton vacsorara a helyi specialitast valasztottuk, sult kecske falatkak csilivel, cirtomfuvel, gyomberrel. A rizspapirba fuszer novenyek leveleit majd a hust teszik, kics csilis citrommal meglocsoljak es feltekerik.