2009. november 18., szerda

A vietnami konyha, piactol az ebedig


Kalandozásunk során sikerült egy átfogó képet kapnunk a vietnámi ételekről, az édes-savanyú ízvilágáról és a jellegzetes fűszereiről.
Nehany napot Hoi An-ban toltottunk ami kozel s tavol hires a konyhajarol. Úgy tartják, hogy itt találkoznak az észak és deli ízek. Hogy a Karacsonyi asztalra egy kis erdekesseg is kerulhessen beneveztunk egy fozokurzusra. A mai cikkben a kalandok a nyuzsgo piacokon es a konyhai asztal mellett folytatodnak.
A szakacs seged kora reggel vett fel minket a hotel elol ahonnan egyenesen a piacra indultunk. A varos csak lassan ebredt, de a piacon mar nagy volt az elet. Az illatok arulkodtak merre lehet a hal, gyumolcs, virag reszleg. Vezetonkkel gyorsan vegigvettunk a leggyakrabban hasznalt fuszereket: a bors, cukor, különféle erősségű chili, gyömbér, kokusz, citromfű, kulonfele korianderek, mentalevél, fokhagyma, újhagyma, soya szósz és halszósz. Erdekesebb zoldsegek, amiket mi otthon nem hasznalunk keseru dinnye, egy dionagysagu noveny amitol hetekig feketek lehetnek a fogaid, bananvirag. Amikor elfáradtunk a piacon felfrissitettük magunkat egy babos itallal, amiben kokuszmag, zselatin és licsi és más gyümölcsök voltak.
Nagyon kedvelik a szárított husokat, mint a tintahal, kishalakat, marhat. Ezeket abban az esetben szaritjak ki ha tul jo volt a fogas es nem tudjak eladni jo aron a piacon. A konzervalas masik modja a savanyitas, csikóhalbol, tengeri csillagbol, kigyobol csalamádét dunsztolnak. Megerkeztunk az etterembe, ahol mar Mr Pipa mar elokeszitette nekunk a terepet. Erdekes volt szamunkra, hogy szinte az osszes etelt legalabb 8 fuszerrel izesitettek. Megtanultunk többek között ropogós rizspapirba csavart tavaszi tekercset, forró zamatos rák levest és frissen morzsolt zöldségekből papaya salátát készíteni. Utravaloul kaptunk banán levélbe csomagolt aszpikos magvas edesseget.A Mekong folyonál leltünk rá a legnagyobb kinálattal rendelkező étteremre, a menu ajánlatukban a már megszokott halfajták és husok mellett ott szerepelt az óriás béka, csuszó-mászó kigyó, az éles fogú krokodil valamint a konyhák réme a patkány is. Vietnámban persze mindez nem oly meglepő hiszen a lárvák mellett örömmel fogyasztják a nálunk háziállatként tartott kutyát és macskát is. Desszertként leginkább gyümölcsöt fogyasztanak: mangó, banán, dinnye, sárkány gyümi, fuge, pomelo.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon jó kaland lehetett.Itthon kínos lesz az egyhangú magyar konyha...